Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EU adatvédelmi rendelet, jelentősen szigorodó szabályok

2017. október 11.

Ha a hazai törvényhozás megszavazza, minden idők legszigorúbb szabályai léphetnek életbe jövőre a személyes adatok védelmével kapcsolatban. Az Európai Unió még 2011-ben készített egy iránymutatást arra vonatkozóan, hogy miként kell biztonságosan kezelniük a cégeknek az ügyfeleik és a munkavállalóik személyes adatait. A General Data Protection Regulation, azaz röviden GDPR jelenleg csupán iránymutatás a tagországok számára, de hamarosan minden államnak meg kell hoznia a saját törvényeit e területhez kapcsolódóan. Hazánkban várhatóan decemberben kerül a Parlament elé ez a törvényjavaslat, amely elfogadása után nemcsak a vállalkozásoknak, hanem mindenkinek, aki személyes adatokat kezel, alaposan át kell alakítania az eddig használt rendszerét. Ellenkező esetben a globális árbevételének 2-4%-áig büntethetik meg őket.

Egy jó mester nemcsak oktat, de nevel is

2017. október 3.

Batthyányi József, a Pécsi Szakképzési Centrum Pollack Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola festő szakmai csoportjának vezetője, nemcsak felsőfokú végzettségekkel rendelkezik, de éveken át, mint szobafestő,mázoló kereste a kenyerét, s a szakma csúcsát jelentő kamarai mestervizsgát is letette.  

„Olyan partnerek is képbe jönnek, akikre nem is gondolnánk”

2017. október 3.

Nagyon részletes profillal van jelen az Enterprise Europe Network (EEN) rendszerében a funkcionális alsóruházat, fehérnemű, sportruházat és munkaruházat gyártásával, termékfejlesztéssel, gyártás- és csomagolásfejlesztéssel foglalkozó Crestyle Kft. A svájci tulajdonban lévő, de Pécsett működő vállalkozás már számos kapcsolatot alakított ki a kamara, illetve az EEN segítségével, és mint ahogy Földes Csilla ügyvezető asszisztens mondja, nemcsak az értékesítésben, hanem az alapanyagok beszerzésében, azaz a beszállítók megtalálásában is jó hasznát veszik a partnerközvetítő platformnak.

 

Közösségi felületek, blogolás, személyes felkeresés – sikeres külföldi gasztrobiznisz

2017. október 3.

Még a Földközi-tengeren közlekedő luxusjachtokra is eljutnak a pécsi Venison Gusto Kft. által értékesített füstölt vadhús-készítmények, de szállítanak Olaszországba, Franciaországba, Monacoba, Belgiumba, Londonba is. A prémium minőségű termékek tehát főként külföldön kelnek el, mivel egyre nagyobb az igény a jó minőségű, tiszta, adalékanyag-mentes élelmiszerre. De miként kell kereskedői oldalról kiszolgálni ezeket az igényeket, egyáltalán mit érdemes szem előtt tartani a minőségi élelmiszerek értékesítése esetén? – ezt kérdeztük a cég munkatársától, Hagymási Balázstól.

„Az embernek elemi szükséglete a mozgás”

2017. október 3.

Fiatalabb korában jól ment neki a futballozás, az NB III-ban is szerepelt, és még válogatott mez is volt Arnold Antalon, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelemfejlesztési és általános alelnökén. Eredetileg német-testnevelés szakos tanárnak készült, de a kereskedelem felé sodorta az élet, évtizedeken keresztül a Mecsek Füszért kereskedelmi igazgatójaként dolgozott. Mint mondja, mindig is sportolt, még a katonaság alatt is részt vett minden alkalommal a reggeli tornán és sikeresen szerepelt a versenyeken.

A gulyásban ne legyen ress a zöldség

2017. október 3.

Ha fast foodról hallunk, akkor általában a hamburger vagy a girosz jut eszünkbe. De lehet ezt máshogy is sikeresen csinálni, ahogy a pécsi Széchenyi téri és Ifjúság úti Ízes Magyar Csemegék be is mutatják. Pallos Balázsék hamarosan a harmadik egységet – és egyben új főhadiszállást – nyitják.

Autóteszt: Járányi Andor– Mercedes-Benz B200d 4MATIC

2017. szeptember 6.

A magas minőségű szobafestő, mázoló és tapétázó munkákkal foglalkozó Pittore Bt. cégvezető tulajdonosa, a Mercedes-Benz modellpalettájának kis egyterűjét, a Pappas autó megújult Mercedes-Benz B-osztályát próbálta ki.

Jó hely

2017. szeptember 6.

Egyre több színvonalas kínálattal rendelkező, tematikus vendéglátóhely nyílt az elmúlt években Pécsett, de ezeken belül is a prémium kategóriát célozza meg a 19 - Bar&Shop. A Király utcai üzlet egyik üzemeltetőjével Krusóczki Tamással beszélgettünk.

Új energiák, új projektek a kamaránál

2017. október 3.

A korábban energiahordozók kitermelésére szakosodott mecseki térség még mindig keresi a helyét. Ugyan Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt 2010-ben, ám mivel a kultúra is csak erős gazdasági alapokon tud virágozni, ezért továbbra is központi kérdés marad a gazdaságfejlesztés. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara számos projekt partnereként, pénzt és módszereket juttatva a térségbe, ehhez járul hozzá.

Belső átképzéssel csökkentik a szakemberhiányt

2017. október 3.

A víz- és csatornarendszerek kiépítését, központi-fűtés, szellőző, szellőző és légtechnikai berendezések szerelését végző pécsi GLT Delta Épületgépészeti Kft. munkatársainak nagy része a cégnél sajátította el a szakma alapjait. Vannak közöttük olyanok is, akik másod-szakmát is itt szereztek. Azonban az utóbbi időben - ugyanis a szakképző intézetekben már évek óta egyetlen vízvezeték-szerelő sem végez - azt az utat választották, hogy a fűtésszerelőik tanulják ki ezt a rokonszakmát.

Innovátor kereskedő

2017. október 3.

Nem gyárt, nem termel, mégis folyamatos innovációs tevékenység jellemzi a bodai Tomelilla Kft.-t. A mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó vállalkozás munkatársai évekkel ezelőtt rájöttek arra, hogy a legteljesebb módon úgy tudják kiszolgálni vevőiket, ha kézzelfogható közelségbe hozzák a legújabb technológiákat, gépeket, módszereket. Ezért amit lehet, kipróbálnak, a más szegmensekben használt berendezéseket mezőgazdasági célra fordítják át, azt szeretnék elérni, hogy hozzáadott értékkel járuljanak hozzá partnereik sikeréhez. Elkötelezettek a folyamatos fejlesztés iránt, ezért partnereik már számos innovációjukat használják a gyakorlatban.

A Trust Hungary új laboratóriumban kutatja bor aromáit

2017. október 3.

Rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben a borászati technológia, amelynek egyik eszköze a hordó, valamint azok az eltérő méretű és alakú hőkezelt tölgyfa termékek, amelyeket a borászok a folyamat különböző szakaszaiban használnak. Ez lehet az erjesztés, de az érlelés is. E sajátos szegmensek fejlesztésével, készítésével, és már kutatásával is foglalkozik a szigetvári székhelyű Trust Hungary Zrt.

Autóteszt: Bogos Csaba – Mercedes-Benz C 220 d 4M Cabrio

2017. október 3.

A zuhanásbiztonsággal foglalkozó Gazek Safety Expert ügyvezető tulajdonosával a Pappas Auto Mercedes C-osztályának kabrió változatát próbáltuk ki, nem a megszokott motorral, és kabriótól szintén szokatlan hajtáslánccal.

Nem vagyok a lightos konyha híve

2017. október 3.

Sorozatunkban érdekes módon eddig nem szerepeltek hölgyek, így külön öröm volt Kovács Évával (Kerko Média Kft.) a kamarai Üzletasszony Klub elnökével beszélgetni a gasztronómiáról. Bevallottan a hagyományos, magyaros konyha híve, miközben persze nincs baja az alacsony kalóriatartalmú, egészségtudatos ételekkel sem. Csak a saláta mellé kapjon egy szelet rántotthúst is.

Kukta - Csanaky András

2017. szeptember 6.

Sorozatunkban bemutatkozó üzletemberek, cégvezetők általában a családot kápráztatják el gasztronómiai érzékükkel. Csanaky András, a pécsi Szocio-Gráf piac- és közvéleménykutató cég ügyvezetője ennél egy kicsit tovább lépett.