Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Eredményes, stabil, elismert: Öko-Trade Kft.

2017. december 6.

A hazai környezetvédelemben megkerülhetetlen a pécsi székhelyű, de Budapesten is irodát működtető Öko-Trade Kft. Az idén 25 éves vállalkozás hiteles és független szakértői, tervezői tevékenységet, valamint kivitelezést is folytat a környezetvédelem minden szegmensében. A cég alapfilozófiája, hogy az önkormányzati, vállalati gazdasági munka során felmerülő, környezetvédelmet érintő problémákra minden esetben meg tudja adni a megfelelő választ, amely a megbízó számára a leggazdaságosabb, a hatóságok számára pedig a legkielégítőbb megoldást jelentse. Mindezt miként tudták megvalósítani az elmúlt negyed évszázad alatt, arról Bartos Sándor cégalapítót, ügyvezetőt kérdeztük.

Gép helyett komplett technológiát vesznek a mezőgazdaságban

2017. december 6.

Csak akkor van esély a cég fennmaradására, ha a nagy rendszereknél többet tud kínálni vagy minőségben, vagy szolgáltatásban, vagy tudásban, esetleg mindháromban, ezért olyan eszközöket árul a Tomelilla Kft., amelyek a mezőgazdasági technológia csúcsát képviselik. A munkagépek és eszközök kereskedelmével foglalkozó bodai vállalkozás ügyvezetője, Borsiczky István szerint ma már nem a gépet kell eladni, hanem a teljes technológiát. Ezért mindent kipróbálnak, igyekeznek elébe menni az újdonságoknak, ami a termelő szempontjából magában hordoz valamilyen továbblépési potenciált – ez a Tomelilla kereskedelmi stratégiája.

25 éves Európa egyik legnagyobb orgonaépítő vállalkozása

2017. december 6.

Szerényen, ámde méltó módon ünnepelte meg Magyarország legnagyobb és Európa egyik legnagyobb orgonaépítő vállalkozása, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra csapata azt, hogy fiatal felnőtt korba lépett a vállalkozás. 25 évvel ezelőtt Budavári Attila egyéni vállalkozásként alapította meg a későbbi manufaktúrát, amelybe nem sokkal később testvére, Budavári Csaba társult be mellé. Az új orgonák építésével, orgonák restaurálásával, szerkezeti átépítésével, javításával, karbantartásával foglalkozó cég mára 3 kontinensen mintegy 400 ügyféllel áll kapcsolatban, kiemelkedő munkája elismeréseként pedig számos díjat kapott az elmúlt években.

A vendéglátás egy életforma

2017. december 6.

Nem igazán sokan vállalkoznak arra, hogy több  szakmában is megszerezzék a mesterlevelet.  Faragó István azonban úgy gondolta, leteszi  a szakács és a pincér mestervizsgát is.

„A sportban a kikapcsolódás és a játék élménye a fő motivációm”

2017. december 6.

5 évesen már a grundon, majd az általános iskolai, sportiskolás, gimnáziumi és egyesületi edzések keretében ismerkedett a legtöbb labdajátékkal (labdarúgás, kézi-, kosárlabda, asztalitenisz, tenisz) Pál István, az OTP Bank Nyrt. Dél-dunántúli Régió ügyvezető igazgató-helyettese. Ezekből mára kizárólag a tenisz maradt, ám az új évezreddel berobbant a „kései nagy szerelem”, a terepfutás. A teniszpálya mellett egyre többször enged a Mecsek csábításának, hetente akár négyszer-ötször is hosszabb-rövidebb távokat fut a hegyen.

Kukta

2017. december 6.

A Vinoliva Kft. ügyvezetőjének élete összefonódott a gasztronómiával. Győrffy Zoltán miközben a Pécsi Borozó magazin főszerkesztő-kiadója, tanácsadóként is dolgozik és rendezvényeket szervez. A munkája tényleg a hobbija – és fordítva.

Alkoss csodát! – DesignPécs 2017

2017. november 7.

Alkoss csodát! – ez a szlogenje az idei, immár 5. DesignPécs rendezvénynek, amely mintegy 10 napon át (szept. 29. – okt. 8. között) mindenki előtt nyitva állt, hogy tényleg megszülessen benne vagy általa a csoda. Már a hivatalos megnyitón is olyan hatalmas volt az érdeklődés, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni a Nana Bistro & Barban, ez is azt jelzi, hogy mekkora igény van a városban rejlő design potenciál megmutatására.

Ma már ő értékeli a jelölteket

2017. november 7.

Már az ebédhez terítenek a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében, ahol Miseta Zoltán szakácsmesterrel, többek között a vendéglátóhelyet is üzemeltető  cég üzemeltetési vezetőjével ülünk le beszélgetni. Az elsők között szerezte meg a kamarai mester címet, amikor hosszú évek után ismét lehetőség nyílt rá. Az elmúlt hónapban pedig átvehette a szakács mestervizsga-bizottság elnöki posztjáról szóló megbízólevelét.

Magyar vállalkozások külföldi piaci lehetőségeit segíti a sikeres biológus

2017. december 6.

Az tud jól használható tanácsot, információt, kiválóan alkalmazható praktikákat javasolni a külföldi piac meghódítására készülő hazai vállalkozásoknak, aki maga is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Néha elég csak azt tudni, hogy kit vagy mit érdemes megkeresni, hogy megoldódjon egy helyzet, egy probléma, ilyenkor jól jön egy olyan szakember támogatása, aki már megjárta, megtapasztalta ezt az utat. Dr. Lustyik György biofizikus több mint két és fél évtized alatt felépítette a dél-dunántúli régió legerősebb biotechnológiai vállalkozását, a Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft.-t, amelyet tavaly megvásárolt a világ 28 országában jelen lévő, évi 270 millió eurós forgalmat bonyolító, az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatára szakosodott dán FOSS Analyticals Hillerod cég.

Átütő újdonságok – csak régen voltunk-e kiválóak?

2017. december 6.

Működik-e ma is a magyar agy, és milyen támogatási lehetőségei vannak az újító elméknek? Miért ad pénzt innovatív termékek, szolgáltatások kifejlesztésére egy befektető, a magyar állam vagy az Európai Unió? Az ipari termelés, a kapcsolódó szolgáltatások vagy a hétköznapi fogyasztó számára is érthető, és lehetőleg pénzügyileg megtérülő kiválóságot keresik, ami ráadásul jól kommunikálható. Kiragadva egyet a számos pénzcsapból: az EU által biztosított „KKV Eszköz” forrásainak megnyitására törekszik a szakember, Dobay Balázs (D-Lab).

Egész Európára jellemző a szakemberhiány

2017. december 6.

A pécsi székhelyű Treszner Kft.-nél már hosszú évek óta foglalkoznak tanulók képzésével. Tulajdonosai nemcsak a szakember utánpótlásuk miatt vágtak bele egykoron, hanem a ma már hiányszakmának számító villanyszerelők képzését mindig is fontosnak tartották. Álmos utcai telephelyükön ennek jegyében szerelték fel tanműhelyüket, s nyerték meg ügyüknek Károly Józsefet, aki évtizedeken át volt az egyik pécsi szakképző iskolában szakoktató.

Szerethető és családbarát munkahely lett a Webstar Csoport

2017. december 6.

2011-es sikeres pályázata után idén ismét elnyerte a „Családbarát munkahely” címet a szoftverfejlesztéssel foglalkozó Webstar Csoport Kft., de másik két elismerés, a „Szerethető Munkahely Díj” és „Az Év Felelős Foglalkoztatója” cím is megilleti a pécsi vállalkozást. A 39 fős cég számára – ahogy fogalmaztak – a „családbarátság” a munka és a magánélet egyensúlyát jelenti, azt, hogy munkatársaik szenvedélyesen tudjanak dolgozni, ehhez a magánéletükben fel tudjanak töltődni, és hogy a szervezet ezt fenntartható módon tudja támogatni. Az idei nyertes pályázatról Bertók Attila ügyvezetőt kérdeztük.

Szezonális és régiós

2017. december 6.

Néhány év szünet után újranyitott a legendás pécsi Kikelet éttermi és kávézó része, de várhatóan tavasszal kezdődik majd a „nagyüzem". A páratlan kilátáshoz már most is kitűnő vendéglátás társul, aminek a koncepciójáról és a további tervekről Horváth Tamás, üzletvezetővel beszélgettünk.

Autóteszt: Bánné Radnai Anna – Mercedes-Benz E 220 d 4M All Terrain

2017. december 6.

A Mercedes E-osztály legújabb kivitelét a meglehetősen hosszú nevéhez illően szinte mindentudó összkerékhajtású All Terrain változatot a Gigi kozmetikumok Dél-Dunántúli képviseletének vezetőjével, Bánné Radnai Annával próbáltuk ki. Hamar kiderült, hogy jó választás volt a tesztautó.

Ház építés, ház eladás - 35 éves a Kőház Zrt.

2017. november 7.

Míg korábban kizárólag építették a házakat, az épületeket, néhány éve új üzletágként és már ingatlanok értékesítésével, épületgépészettel, szerkezetépítéssel, beruházással is foglalkozik a pécsi székhelyű Kőház Zrt. A társaság 1982-es megalapítása óta meghatározó szereplőjévé vált a pécsi építőiparnak, számos középület, intézmény, lakóház létesült az ott dolgozó szakemberek hozzáértésének, minőségi munkájának köszönhetően.