Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Siker: együtt működünk!

2018. március 7.

„A siker nem a körülményektől, hanem a hozzáállásodtól függ.” Andrew Matthews amerikai író fogalmazta meg így a siker fő összetevőjét, de tudták ezt azok a baranyai vállalkozók is, akiknek sikertörténetét adjuk közre ebben a cikkben. Olyan pozitív kicsengésű eseteket gyűjtöttünk össze, amelyekben jelentős szerepe volt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Ipakamara munkatársainak: információval, tanácsadással, szervezéssel támogatták a hozzájuk forduló vállalkozásokat.

PTE Innovációs és Ipari Tanácsadó Testület

2018. március 7.

A helyi vállalkozások aktív közreműködésével, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkárának elnökletével megújuló szakmai testület kezdte meg munkáját a Pécsi Tudományegyetemen. A PTE Innovációs és Ipari Tanácsadó Testület a gazdaság és az egyetem kapcsolatának szorosabbra fűzését, a kutatás-fejlesztési eredmények társadalmi megvalósulását segíti elő.

A porcelánszerű bőrtáskáktól a „pécsi” táskáig

2018. március 7.

A Zsolnay-kerámia formavilága már a bőrdíszmű termékeken is megjelenik. A pécsi Blázek & Anni Kft. egy budapesti megrendelő megbízására olyan különleges bőrtárgyakat készít, amelyek mind anyagukban, mind megjelenésükben megidézik a híres Zsolnay-porcelánokat. A termékek fejlesztése során a vállalkozás szorosan együttműködik a Zsolnay család tagjaival, akik az elkészült termékeket a Zsolnay hagyományok szellemében zsűrizik, illetve a gyártási folyamatot jóváhagyják. De ez az utóbbi hónapoknak csak az egyik fejlesztése, mint a cég ügyvezetője, Kamu János mondja, folyamatosan keresik a megújulás lehetőségét.

Mestervizsgát tett, hogy szakoktató maradhasson

2018. március 7.

Ma már a tanulókkal csak mesterek foglalkozhatnak, folyjon a képzésük cégeknél, vagy vállalkozásoknál. Az eltelt években e cím megszerzése érdekében többen is mestervizsgát tettek, hogy továbbra is a jövő szakmunkásainak kinevelésében vehessenek részt. Orzsi Bálint a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. szakoktatója is ennek jegyében szerezte meg a gépi-forgácsoló mesterlevelet.

Autóteszt – Dacia Duster 1,2 TCe Prestige 4x4

2018. március 7.

Pintér Istvánnal a pécsi Volker Kft. Bosch Car Service ügyvezető tulajdonosával a Dacia sikermodelljének, a Dusternek új generációját próbáltuk ki. A Nyitrai Autóház tesztautója az erősebb benzinmotorral, négykerékhajtással, és az új elektronikus extrákkal érkezett a tesztre.

Kukta

2018. március 7.

A gasztronómia iránt érdeklődő üzletembereket, üzletasszonyokat bemutató sorozatunk állandó kérdése, hogy a cégvezetés mellett hogyan lehet időt szakítani a konyhában való helytállásra. Ezúttal Sziklainé Bán Hajnalka, a Hajnalfény Szépségszalon tulajdonosa válaszolt, és mesélt kedvenc receptjeiről.

Webáruházra fel! – a siker érdekében fontos a tervezés, a marketing

2018. február 7.

Egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy internetes kereskedésbe fog. Vannak köztük sikertörténetek, és vannak, akik hamar feladják. Hogy mi a sikeres webáruház titka, egyáltalán milyen eszközök szükségesek a hosszú távú eredményességhez, erről kérdeztük Szilágyi Tímea kreatív szövegírót, marketing tanácsadót.

Karosszéria-lakatosra mindig szükség lesz

2018. február 7.

A műhelyben nincs egy szabad hely, minden egyes szerelőaknán áll autó, a karosszéria és a fényező műhelyben is hasonló a helyzet.

 

 

Kutatóközpontot épít Pécsett a dán FOSS cég

2018. március 7.

A dán FOSS cég együttműködése a pécsi biotechnológiai kutatásokkal foglalkozó Soft Flow Kft.-vel több mint hat évvel ezelőtt kezdődött. Négyévnyi sikeres közös munka igazolta, hogy a két cég stratégiája jól kiegészítik egymást. Ez vezetett el odáig, hogy a FOSS cég 2016 márciusában megvásárolta a Soft Flow-t; a dolgozók létszámát azóta 22-ről 33-ra, 2020-ra pedig remélhetőleg 120 fölé emeli.

Külföldi befektetők – mikor jönnek Pécsre?

2018. március 7.

Az utóbbi másfél-két évben számos alkalommal szóltak a hírek arról, hogy nagy külföldi befektetők érkeznek Pécsre, Baranyába, új gyártóegységeket, üzemeket hoznak létre és ezekben helyi munkavállalókat foglalkoztatnak. Mind a város és a megye, mind a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara vezetői számos tárgyalást folytattak az érdeklődőkkel – átütő eredményt azonban egyelőre nem hoztak ezek a próbálkozások. A kamara új metódust vezetett be a leendő befektetőkkel való egyeztetéseken: minden esetben a tárgyalófelek között ül legalább egy olyan helyi vállalkozás vezetője, aki adott területen érdekelt, hogy tapasztalataival, véleményével járuljon hozzá egy minél objektívebb kép kialakításához. Rabb Szabolcs, a kamara titkára szerint a sikerhez az őszinteségen keresztül vezet az út.

A sport pontosságra, fegyelemre tanít

2018. március 7.

Napjai nagyobb része úgy telik, mint a „rendes” vállalkozóké: a társas- és családi házak, valamint középületek építésével, kivitelezésével foglalkozó vállalkozását vezeti, miközben folyamatosan képezi magát és több testületben szakmai munkát is vállal Vörös György, a Vörös Bau Kft. ügyvezetője: többek között a kamarában a kőműves mestervizsga bizottság elnöke. Attól azonban sem a megbízások, sem más nem tántoríthatja el, hogy sportoljon. Ugyan ma már nem napi rendszerességgel, de azért hetente 1-2 alkalommal lemegy a focipályára és beáll a csapatba. Azt mondja, a mozgásra szüksége van.

 

Az épületgépészet három szakma egyben

2018. március 7.

Egyre nehezebben találnak jól képzett szakmunkásokat az épületgépész vállalkozások, cégek. A pécsi CH Épületgépész Kft. ügyvezető tulajdonosa, Czvitkovics Gábor sincs könnyű helyzetben, de még eddig nem kellett munkát visszamondania azért, mert nem volt, aki elvégezze azt.

Ahol a séf a saját főnöke lehet

2018. március 7.

A Mária utca 1. alatt évtizedekig működött Pécs első kortárs magángalériája, és a helyiségeknek teljesen új funkciókat adva itt nyitott meg 2017 végén a Soul Kitchen. A séffel – és most már vállalkozóval – Csonka Gergővel beszélgettünk.

Ipar4.0: a jövő már a jelen

2018. február 7.

Már javában zajlik a negyedik ipari forradalom, amikor is a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. Az újkeletű forradalom kihívásaira ad válaszokat elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával az Ipar4.0 elnevezésű koncepció. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az elsők között csatlakozott ahhoz a platformhoz, amely országos szinten az új technológiai korszakváltásra reagál a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködésével, nemzetközi kooperációval.

„Dizájnos” előretörés a Kreatív Ipari Klaszternél

2018. február 7.

Tavaly januárban Debrecenben rendezték meg hazánkban először a „Design for Enterprises” – www.designforenterprises.eu – elnevezésű tréningsorozat egyik elemét, mely a dizájn termékfejlesztésben betöltött stratégiai szerepéről szól. Mivel a rendezvény hasznosnak bizonyult, a helyszínt adó Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közvetlen kapcsolatot épített kamaránk és az olasz főszervező között.