Üdvözöljük a

Bérlőre találtak a meddőhányók, napelemparkok épülnek | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Bérlőre találtak a meddőhányók, napelemparkok épülnek

Szerző: Lép Péter | 2017. június 15.

KOMLÓ | Minden várakozást felülmúlva, a licit induló bérleti díjának többszöröséért találtak befektetőre a budafai meddőhányó és a szomszédságában lévő önkormányzati területek – a telkeken napelemparkok épülnek. 

Mint ismeretes, napelemparkok épülnének a budafai meddőhányó és a szomszádságában lévő összesen mintegy 52 hektárnyi önkormányzati tulajdonban lévő területen – a város a bérlők kiválasztására a napokban tartott licitet. Az ingatlant a megközelíthetőség és a telekalakítás szempontjait szem előtt tartva hat részre bontva hirdették meg: a legnagyobb mintegy 16, a legkisebb 1,2 hektáros telek. Az induló bérleti díjat, az ingatlanforgalmi értékbecslés adatait alapul véve hektáronként évi 160 ezer forintban állapította meg a komlói képviselő-testület. Hét, többségében baranyai befektető vett részt a liciten – a nagyobb területek minden várakozást felülmúlva, a kikiáltási összeg többszöröséért találtak bérlőre.

Mint azt Polics József, Komló polgármestere elmondta, egy 16 és egy 4,5 hektáros terület vár még jelentkezőre, ezek a lehető legrövidebb időn belül ismét „kalapács alá kerülnek”. Az „elkelt” ingatlanok esetében a licit nyertesei­nek harminc napjuk van arra, hogy az önkormányzattal a bérleti szerződést megkössék. Ha a lehetőséggel ez idő alatt mégse él a befektető, a terv szerint azt felajánlják a második, ha az se jár sikerrel, akkor a harmadik legjobb ajánlatot tevőnek, legvégső esetben pedig újabb licitet tartanak. A napelemparkok kialakításának végső határideje jövő év vége.

Lapunk érdeklődésére reagálva a polgármester hozzátette: a kikiáltási bérleti díjat alapul véve évi mintegy nyolcmillió forint bevétellel számolt az önkormányzat a területek bérbe adásából – a licit eredménye alapján azonban azt látni, hogy ennél jóval nagyobb összeg folyhat majd be a város kasszájába az elkövetkező években. A pénzt mindig az aktuális költségvetésben meghatározott teendőkre fordítják.

Meggyorsították, nyáron befejezik a tájrendezést

A budafai meddőhányó tájrendezés alatt áll: az ingatlanok lehető legrövidebb időn belüli hasznosítása érdekében a Bányavagyon-hasznosító Kft. – a komlói önkormányzattal kötött megállapodása szerint – ez év július 31-ig végez a munkálatokkal az eredetileg tervezett 2021. év vége helyett. Jóllehet az önkormányzat a bányászati hatóság eljárásának befejezését és a tájrendezés végrehajtásának elfogadását követően, azaz az év második felében hasznosíthatja teljes joggal az ingatlanokat, a liciteljárást ennél előbb kellett lefolytatni. Ennek oka, hogy a 2016. december 31-ig beadott kérelmekre a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2017. január–február hónapban adta ki a termelt villamos energia kötelező átvételét biztosító KÁT határozatokat a lehetséges bérlők részére – hat hónapon belül lehet ezeket a ténylegesen megvalósuló beruházás helyszínére módosítani.

 

forrás:www.bama.hu