Üdvözöljük a

Ismét téma a régóta tervezett M9-es | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ismét téma a régóta tervezett M9-es

Szerző: Lép Péter | 2016. február 23.
BARANYA | Talán mégsem kell letennie a megyének az M9-es autóútról, bár az idő sürget.

Polics József, Komló polgármestere a város legutóbbi képviselő-testületi ülésén a napokban elmondta, hét év van arra, hogy az M9-es autópálya kivitelezése megtörténjen, különben mindent elölről kell kezdeni. Akkorra ugyanis lejárnak az engedélyek. Az autópálya ügye azért került most újra napirendre, mert a Baranyában érintett földterületek tulajdonosai nemrég értesítést kaptak a kisajátítási eljárással kapcsolatban. Ezek még csak előzetes egyeztetések, de legalább látszik némi mozgolódás a beruházásban. Jó ideje ugyanis kevés előrelépés történt, sőt, néha úgy tűnt, végleg le kell számolni a ’90-es évek óta tervezett autópálya ábrándjaival.

 

Az útvonalat ugyanis többször módosították, míg végül, a legutolsó állás szerint a legdélebbi változatot fogadták el, amely Baranyát is érinti. Pénz viszont egyelőre nincs, legalábbis ez a szakasz a következő közlekedésfejlesztési szakaszban nem szerepel. Jelenleg az engedélyezési eljárás zajlik, a következő lépés a Bonyhád–Kaposvár szakasz lehet.

 

Kelet–nyugat

Az M9-es az országon belüli kelet–nyugati kapcsolatok egyik jelentős gyorsforgalmi útja lenne 300 kilométeren, de egyelőre csak csírájában létezik. A szekszárdi Duna-hídnál épült meg egy rövidebb szakasza, illetve hozzá tartozik a Kaposvár körüli, egyelőre sehonnan sehova sem vezető elkerülő út. Baranyát a tervek szerint a Tófű–Köblény–Alsómocsolád vonalon szeli majd át.

 

forrás:www.bama.hu