Üdvözöljük a

Komlón még a CSOK-on felül is van támogatás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Komlón még a CSOK-on felül is van támogatás

Szerző: Lép Péter | 2016. március 24.

Bővülnek az önkormányzati lakástámogatási lehetőségek Komlón – döntött mai ülésén a képviselő-testület. A városban otthont teremtő fiatalok akár 1,1 millió forintnyi, felerészben vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak, amennyiben gyerekeik a város óvodáiba-iskoláiba járnak. 

Majdnem megduplázta a fiatal családok lakáshoz jutását segítő kedvezmények keretösszegét a komlói önkormányzat. Polics József polgármester elmondta, hogy a város jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy megálljon az elvándorlás és a fiatalok helyben találják meg a boldogulásukat. „A családi otthonteremtési kedvezmény régóta nem látott, nagy lehetőséget kínál. Mellette a város is támogatni akarja a maga eszközeivel azokat a fiatalokat, akik hosszú távon Komlón tervezik a jövőjüket” – mondta el a polgármester.

A pontos részleteket a mai testületi ülésen elfogadott rendelet tartalmazza. E szerint a 40 évnél fiatalabb családosok három különböző lakástámogatási forma közül választhatnak a városban.

Továbbra is megmarad, de kedvezőbb feltételekkel a már meglévő, az első lakás vásárlásához nyújtható támogatás. Az igénylő családban az egy főre jutó jövedelem maximuma ugyanis az eddigi 71 250 forint helyett 80 ezerre emelkedik, így többek számára nyílik meg ez a lehetőség. A sikerrel pályázók alaptámogatásként félmillió forintot kapnak, gyerekenként három gyerekig pedig további 200 ezret, összesen legfeljebb 1,1 milliót. Az összeg fele vissza nem térítendő támogatás, a másik fele pedig kamatmentes hitel. Ezt egy év türelmi idő után 60 hónap alatt kell törleszteni. A havi részletek így nem haladják meg a tízezer forintot.

Ugyanezt az összeget igényelheti az a család is, aki a CSOK igénybevételével használt lakást vásárol a városban. A pénzt mindkét esetben kizárólag a lakás vételárára lehet fordítani.

Akik használt lakás vásárlása helyett új építése mellett döntenek, és igénybe veszik a családi otthonteremtési kedvezményt, ingyenes építési telket kaphatnak a várostól. A dávidföldi városrészben kilenc telek áll rendelkezésre ebből a célból és további kilenc kialakítására van lehetőség.

Mindegyik támogatási formánál alapfeltétel, hogy az igénylők vállalják, gyermekeik Komlón járnak majd óvodába és általános iskolába. Polics József kiemelte: „a támogatási rendszer az eddig alacsonyabb összegekkel is évről-évre több mint egy tucatnyi kisgyerek helyben maradását segítette elő, a bővített keretek pedig még több családnak segíthetnek.”

 

forrás:www.komloijsag.hu