Üdvözöljük a

A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése (GINOP-5.4.3-16) | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése (GINOP-5.4.3-16)

Szerző: Hamar László | 2016. június 30.

A Kormány célul tűzte ki a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztését. A cél elérését a Kormány ágazati megközelítéssel, munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködésével tervezi megvalósítani.

Az együttműködés keretében a Kormány vállalja, hogy:

  • a Felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt minimum 19 millió Ft, maximum 142 millió Ft forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig;
  • a támogatási előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt támogatás elszámolható költségei legfeljebb 25 %-ának megfelelő, maximum 35,5 millió Ft összegű támogatási előleget biztosít.

STATISZTIKAI HÁTTÉR

2015-ben Magyarországon 21.088 munkabaleset történt, melyből 84 halálos áldozatot is követelt, ez az adat az elmúlt évtizedek javuló tendenciájához képest emelkedést mutat.

 

A halálos munkabalesetek száma az elmúlt két évben szintén emelkedésnek indult a legkedvezőbb 2012-es évhez képest. Ebben az időszakban a legveszélyesebb ágazat, az építőipar fellendülése volt
tapasztalható, ezért erre az ágazatra kiemelt figyelmet kell fordítani. Ebben az esetben a baleseti okok mögött jellemzően a védőfelszerelések és a munkavédelmi ismeretek hiánya, valamint a fegyelmezetlenség áll.


A pszichés megterhelések egyre jelentősebb arányt képviselnek a munkabalesetek okai között, továbbá pszichoszociális eredetű hiányzások is egyre gyakrabban fordulnak elő. A nemzetközi kutatások adatai alapján a betegség miatt kieső és elveszített munkanapok mintegy 50-60%-ának hátterében a pszichoszociális kóroki tényezők és annak negatív egészségi következményei állnak (forrás: EU-OSHA).

 

2015-ben 277 foglalkozási megbetegedés nyilvántartásba vétele történt meg, az esetek 68%-a járt keresőképtelenséggel. Ez szintén növekedést jelent az előző évhez képest. Az előző évhez képest a regisztrált fokozott expozíciós esetek száma is növekedett. A fizikai és ergonómiai kóroki tényezők által okozott és bejelentett foglalkozási megbetegedések száma továbbra is alacsony.

 

A foglalkozási eredetű mozgásszervi megbetegedések, fokozott munkahelyi pszichés megterhelés okozta egészségkárosodások – a bejelentési esetszámok alapján – szintén jelentősen alulreprezentáltak. Az alacsony előfordulás egyik lehetséges oka, hogy éppen a korszerű technológiák (pl. a képernyős munkahelyek tömeges megjelenése) alkalmazásából eredő, vagy az – újonnan mindinkább a figyelem középpontjába kerülő - pszichoszociális kóroki tényezők okozta foglalkozási megbetegedéseket nem ismerik fel, és értelemszerűen nem is jelentik be.

Kiíró: Magyarország Kormánya
Közzététel időpontja: 2016. 06. 29.
Beadási határidő: 2016. 10. 03.
Csatolt állományok:
Kapcsolódó anyagok: