Üdvözöljük a

Az EDEN-projekt baranyai nyertesei idén | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az EDEN-projekt baranyai nyertesei idén

Szerző: Vida Laura | 2017. szeptember 20.

A Magyar Turisztikai Ügynökség EDEN-projekt zárókonferenciáján szakmai döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence" (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk" idei hazai pályázatának győzteseit. A „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja" témában meghirdetett versengést a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. „Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken" és az Irány Pécs Nonprofit Kft. „KULTÚR(K)ALAND" elnevezésű pályaműve megosztva nyerte el.

Az "European Destiantion of Excellence" (EDEN), vagyis a "Kiváló Európai Desztinációk" az Európai Bizottság pályázata. Ezt a kitüntető címet azok a turisztikai célpontok kaphatják meg, amelyek autentikus módon, igényesen mutatják be tájegységük hagyományait. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

 

Az uniós támogatással zajló EDEN pályázatot ezúttal kulturális témában, a „Vidéki MÚZSA kerestetik – Műemlékek, Úti célok, Zseniális Attrakciók" címmel hirdette meg a projekt hazai megvalósítója, az MTÜ. A hazai verseny célja olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása volt, amelyek helyi kulturális kínálatukhoz kapcsolódó turisztikai ajánlatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára, hozzájárulva a szezonalitás oldásához is.

 

A pályázat története során először - a beérkezett 17 pályázat közül- , két pályázó megosztva kapta meg az első díjat. A zsűri így nyertesként hirdette ki az Irány Pécs Nonprofit Kft. által megvalósított, és Pécs-Siklós-Szigetvár összefogásán alapuló KULTÚR(K)ALAND pályázatot, ez azt is jelenti, hogy Pécs immár háromszoros EDEN-győztes desztináció. 2017-ben viszont a másik nyertes, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken elnevezésű pályázatát fogják az Európai Bizottság elé terjeszteni, így ez a desztináció lesz jogosult egyúttal a ,,Kiváló Európai Desztináció" – European cím használatára.

 

Mindkét hazai győztes marketingeszközeinek fejlesztéséhez kétmillió forint értékben járul hozzá az MTÜ, és felkerülnek egyúttal az ügynökség eden.itthon.hu honlapjára is.

 

Az oldalon hamarosan elérhetők lesznek a döntős pályázók turisztikai csomagajánlatai is.