Szakmai kirándulás Olaszországban

Szerző: Bonyár Marietta | 2018. május 31.

Az Un It Color Kft. önkéntes kamarai tagunk, illetve a cég menedzsere Dr. Csörnyei László jóvoltából 5 pécsi festő diákot és felkészítőit látta vendégül a cég anyavállalata Olaszországban.

Az Un It Color Kft. hosszúhetényi telephelyén festék, műgyanta és vakolat gyártással foglalkozik. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tavasszal ellátogatott a céghez Battyányi József, a PSZC Pollack Mihály Szakközépiskola szakmai munkacsoport vezetője, azzal a céllal, hogy megismerkedjen tevékenységével és az általuk gyártott termékekkel. Az üzemlátogatás során a cég olasz tulajdonosa, Vincenzo Pistolesi (PI.CA Color SRL) felajánlotta a lehetőséget az iskola részére, hogy néhány tanulóval ellátogassanak Olaszországba, Morolo városába, ahol megtekinthetik az olasz festékgyártó üzemeket is.


- Az utazás lényege a kapcsolatfelvétel lehetősége volt az olasz festékgyártó céggel. A felajánlásnak köszönhetően 3 festő, mázoló, tapétázó és 2 rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló diákunknak és egy szakoktatónak volt lehetősége arra, hogy egy 4 napos szakmai kirándulásra utazzunk Moroloba május végén. A 4 nap alatt három gyárat látogattunk meg, egy festékgyárat, egy szárazanyag gyárat és egy műgyanta gyárat. Gyerekek részéről végig folyamatos aktív érdeklődés volt megfigyelhető, a gyárat nemcsak megtekinthettük, hanem különböző szakmai bemutatókon is részt vehettünk. Nyugodtan kijelenthetem, hogy ilyen átfogó, részletes szakmai napokon még nem vettünk részt. A vendéglátók szinte minden kívánságunkat lesték és teljesítették – mondja Battyányi József.


- Már ekkor megfogalmazódott egy hosszútávú együttműködés lehetősége, amelyben nemcsak az iskolánkban tanuló festők és műemlékesek, hanem a vegyész tagozat is bekapcsolódhat – hiszen egyértelműen vegyipari üzemekről beszélünk. Hamarosan az olasz főtulajdonos és az egyik magyar tulajdonos ellátogat iskolánkba, hogy az iskolavezetéssel a részleteket megtárgyalják és megkössék a megállapodást.


- Az utazás alkalmával volt idő és lehetőség arra is, hogy ismerkedjünk a dél-olasz kultúrával, mentalitással, ételekkel, épületekkel. Járt a kis csapat Morolo városkájában, a 2600 éves Giuliano di Roma történelmi kisvárosban, valamint fürödhettek a gyerekek a tengerben is. Hazafelé vezető úton nem hagytuk ki Róma városát, nevezetességeit sem. Összességében úgy szakmai, mint egyéb értelemben nagyon hasznos, tartalmas, szép négy napot töltöttünk Olaszországban.